Hola a tots,
Avui us deixo un post sobre un estri que fa poc que ha entrat a la meva cuina i que em genera opinions oposades.

No se si teniu olla exprés o si l’heu provada. Es tracta d’un recipient hermètic que no permet la sortida d’aire o líquid per sota d’una pressió establerta. La pressió a l’interior fa possible que pugi la temperatura per sobre de 100 ° C, això aconsegueix que el cuinat dels aliments sigui de tres a quatre vegades més ràpid que de la manera tradicional. Quan dins del recipient s’assoleix la pressió establerta, una vàlvula allibera el vapor i deixa que aquest escapament.

L’avantatge més important és el temps, per exemple una escudella que en una olla normal tarda de 2 a 3 hores, en una olla exprés només necessita 30-45 minuts.
Però com us he dit per mi té avantatges i inconvenients:

Avantatges
-Rapidesa en la cocció
-No es perden les propietats dels aliments perquè no s’evapora res
-Els guisats no s’enganxen
-Es barregen molt bé els sabors
-Estalvi d’energia, ja que hem de tenir els fogons molt menys temps encesos

Desavantatges
-S’ha d’esperar a que hagi marxat tota la pressió per poder obrir-la, això vol dir que el que cuinis a la olla no t’ho pots menjar de seguida. Hi ha una manera d’obrir-la “d’emergència”que és posar-la a sota un raig d’aigua freda però no s’aconsella.
-És “aparatosa, per dir-ho d’alguna manera. Al ser grossa i tenir les vàlvules no és gaire còmode de remenar. També és veritat que la que jo tinc és com la de la imatge i se que n’hi ha d’altres que són una mica més fàcils de fer servir perquè es tanquen pel mànec.
-S’ha de vigilar amb la pasta, arròs, etc. perquè són aliments que creixen i podrien obstruir la vàlvula
-S’ha de vigilar amb el vapor al obrir-la perquè us podríeu cremar

Com veieu té coses  bones i dolentes. Jo no he innovat gaire, només he cuinat tres o quatre cuinats diferents però tinc pendent provar diferents receptes per veure’n el potencial. Potser compraré un llibre de receptes, a veure si d’aquesta manera entro millor al món de les olles exprés.
Fins ara només hi he cuit verdura, escudella i carn d’olla, llenties guisades,…

I vosaltres, n’utilitzeu? quines receptes hi feu?

¡Haz clic para puntuar esta receta!
(Votos: 0 Promedio: 0)