Si si, ho heu llegit bé: un tast….de llet! oi que no us havíeu plantejat mai que la llet també es pot tastar, com el vi o l’oli? Doncs és així!
Ho he descobert gràcies a trnd on estic participant en el projecte d’ATO Natura. Si voleu saber què és trnd clickeu aquí. Bàsicament es tracta de participar en  projectes per provar productes i donar la teva informació.
I anant al tema: com es tasta una llet?

Som-hi!
És important disposar de gots nets, un lloc tranquil i ben il·luminat (si és possible amb llum natural) i seguir l’ordre establert per a cada una de les fases (visual, olfactiva i gustativa).
Observant els resultats d’aquestes fases anirem aprenent mica en mica els aspectes qualitatius.

1) Omple un terç d’un got amb llet
2) Mou-lo com si es tractés d’una copa de vi
3) Segueix les fases visual, olfactiva i gustativa ( a sota us les descric)
4) Fixa’t en els resultats
5) Valora tu mateix si estàs prenent o no una llet de qualitat

Fases per al tast de llet:

Visual

 Observant la llet podem extreure conclusions molt interessants. El color ens aporta molta informació: per exemple, si és groguenc pot ser degut al seu contingut en greixos i/o al procés tèrmic al qual ha estat sotmesa.
La densitat també és un indicador de qualitat. Si una llet és molt líquida significa que té poca qualitat. En canvi, si movem el got i observem que no deixa una llàgrima blanca o que queden grumolls a les parets, és possible que la llet no s’hagi homogeneïtzat de manera adequada o que s’hagi utilitzat llet en pols per a la seva transformació.
 

Olfactiva

 L’aroma és un sentit molt important. Amb el nas podem arribar a esbrinar moltes coses, com per exemple si la llet conserva el sabor de les pastures o els cereals que mengen les vaques.
També podem detectar si s’hi han afegit aromes artificials, potser fruit d’una mala higiene de la maquinària (gomes, ferro, etc.).

Gustativa

El primer pas és comprovar la textura bevent un glop de llet i fent-la passar per tota la boca. Així podem reconèixer si la seva textura és més aviat greixosa o si ens deixa un paladar sec o si, en el millor dels casos, passa per la boca d’una forma suau però consistent.
El segon pas és tastar el gust, ja que aquest no enganya. La llet fresca i la llet UHT tenen petites diferències en el seu sabor. En qualsevol cas, el gust de la llet és molt específic i si haguéssim de triar un gust bàsic s’aproparia més al dolç que al salat.

Bé doncs, ara ja podeu fer-vos els interessants fins i tot prenent-vos una llet amb galetes al matí!
Us recomano les galetes maria de tota la vida…un maridatge perfecte!

Bon profit!

¡Haz clic para puntuar esta receta!
(Votos: 0 Promedio: 0)